Присъдите на двамата бивши пловдивски адвокати, осъдени за измама при продажба

...
</TD
>Присъдите на двамата бивши пловдивски адвокати, осъдени за измама при продажба
Коментари Харесай

Вижте какво се случва с двамата пловдивски адвокати, осъдени за имотни измами

Присъдите на двамата някогашни пловдивски юристи, наказани за машинация при продажба на недвижими парцели, са понижени. Мария Славкова-Делова и съдружникът й Крум Стоянов получиха ефикасни присъди от по 3 години и 6 месеца действително отнемане от независимост, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Пловдивският областен съд признава Делова и Стоянов за отговорни в осъществяването на действията. Решението на магистратите е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг. Двамата са с отнети адвокатски права.

Първата инстанция - Районен съд-Пловдив, постанови предходната година 4 година и 9 месеца затвор Мария Делова и 5 и половина години за колегата й Крум Стоянов. Адвокатите на двамата обвинени апелираха присъдите пред Окръжния съд, който понижи и изравни наказванията и за двамата.

Държавното обвиняване съобщи на съд Делова и Стоянов за това, че от 8.09.2017 година до 4.12.2017 година, в Пловдив, при изискванията на продължавано закононарушение и в съучастие  - за Делова  като причинител, а Стоянов - като помощник, посредством машинация - създавайки погрешна представа  за наличието на документ, който е представян за автограф като втори образец на към този момент основан подобен, склонили пет лица да подпишат частни документи – заявления със наличие, което не подхожда на волята им – закононарушение по член 315 ал.2 във вр. алинея 1 във вр. член 309 ал.1 във вр. член 26 ал.1 във вр. член 20 ал.2 във вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Адвокат Делова е предадена на съд и за това, че на неустановени дати в интервала от 17.11.2017 година до 4.12.2017 година, в Пловдив, при изискванията на продължавано закононарушение, е преправила наличието на частни документи - запис на заповед и контракт за заем – закононарушение по член 309 ал.1 прочие 3 във вр. член 26 алинея 1 от Наказателния кодекс. 

Двамата обвинени се познавали отпреди. Делова работела като юрист, а Стоянов бил неин помощник. През месец септември 2017 година измислили скица за облагодетелстване. Те използвали  данни и фотоси на недвижими парцели – жилища в Пловдив, оповестени за продажба от частни правосъдни реализатори или от банки. Двамата пускали жилищата с разгласи в Интернет, като посочвали за връзка телефона на Делова.

На клиенти, които се интересували, обяснявали, че това са ипотекирани жилища, продавани от банки, на които били пълномощници, или от частни правосъдни реализатори, техни другари. Обвиняемите убеждавали потърпевшите, че могат да подсигуряват покупката на парцела на атрактивна цена. Изискването им било клиентите да предплатят избрана сума пари, която варирала от 1 200 лв. до 5 000 лв., нужна за снабдяването им с кадастрални карти, данъчни оценки, осъществявани на огледи, нотариални такси и др. 

В реалност клиентите попълвали документи за правни съвещания. Между тях двамата поставяли за автограф и декларация, че импортираната сума е върната, като този документ потърпевшите неумишлено подписвали. В няколко случаи клиенти поискали да им бъдат възобновени парите, само че обвинените ги стимулирали да почакат, като заблуждавали, че сумите са импортирани за разнообразни такси.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР